logo
會員電郵 :  密碼 :    會員登記 忘記密碼
主頁  |  每日熱話  |  MB Store  |  家Fun號外  |  專家信箱  |  會員日誌  |  最新活動  |  課程及講座  | 
搜索

芳療小分享: 珍貴無比 神聖萬用的乳香精油 Frankincense Essential Oil 止咳袪痰 早晚 ...

已有 3009 次閱讀 2018-12-20 15:04 |個人分類:天然健康|關鍵詞:Frankincense

相信大家都有可能聽過聖經裡提到有關乳香的故事,最近孖寶學校的書本都是在12月這愛的節日教緊小朋友講述這聖經故事。你還記得嗎?


聖經中記載耶穌基督係伯利恆後誕生之後,東方三博士前來朝聖,帶來了三樣禮物:黃金Gold、乳香Frankincense 與沒藥Myrrh乳香Frankincense即為耶穌基督誕生的贈禮之一。


乳香精油 Frankincense Essential Oil,拉丁學名Boswellia carterii ,屬於欖欖科。係古埃及時期,乳香被作為祭祀的重要素材;同時中西方皆有記載乳香嘅療效和用法,本草綱目敘述乳香:「消癰疽諸毒,托裡護心,活血定痛伸筋,治婦人難產,折傷。」,而西方則將乳香用做消炎、殺菌、鎮定,促進細胞再生。


乳香之名由來係關係到其採集過程,乳香精油係蒸餾自乳香樹幹中樹脂,由專業採集工人在樹皮上劃上割痕,流出乳白色水滴狀的樹脂汁液,汁液隨後便會凝結風乾成琥珀色的水滴狀固體,最後用以蒸餾方式萃取出乳香精油,所以乳香精油Frankincense Essential Oil真係好珍貴,係我每天都珍而重之地用一支精油。我覺得佢嘅香氣係濃郁又持久樹脂類精油,慢慢嗅吸,你不難發覺當中淡淡木質松香味,又彷彿帶著些檸檬酸香氣。



乳香精油Frankincense Essential Oil係一支極實用精油,無論係幫助維持身體舒適,還是令皮膚滋養老化,活化皮膚細胞、促進傷口癒口,當然很多芳香治療師亦會用來幫助袪痰、止咳、抗黏膜發炎等。


我地係香港亞熱帶潮濕嘅氣候環境下,好多人都會有鼻子過敏嘅情況,最近見到好多查詢嘅朋友都係感冒過後,由於深層發炎部位,難以恢復而導致久咳不癒。再加上季節變換,室內外溫差比較大,可能令喉嚨抵抗力都慢慢開始下降,更進一步就好容易影響睡眠品質,間接令精神狀況不太理想。 


我自己其實每天早上都會用到乳香精油的,以下不如就同大家分享一個超簡單DIY啦。


DIY 呼吸暢快按摩油:


村料:


7滴 Cedarwood Essential Oil 北非雪松精油

8滴 Frankincense Essential Oil 乳香精油

30ml 綜合複方純植物油 混合以上2種精油在一起使用



用法:


可以按摩於喉嚨及胸口嘅位置,亦可以直接吸入以助舒緩。


不得不提乳香精油同時對心理亦有出色嘅功效,既可以淨化撫慰心中不安,亦可以穩定舒眠,當然對皮膚都很有幫助啦,因為乳香具有收斂特性,能夠平衡油性皮膚,收緊毛孔,改善鬆弛,淡化皺紋,恢復肌膚彈性,絕對同時係美容能手。


大家都一齊動手DIY呢支呼吸暢快按摩油,幫自己同小朋友按摩,其實每天按摩時光,亦係很好親子時光,令父母同子女之間關係更緊密呢。


我和孖寶的Facebook Page: 荔枝與孖寶 


路過

雞蛋

鮮花

握手

雷人

評論 (0 個評論)

facelist

你需要登錄後才可以評論 登錄 | 會員登記

廣告服務|MyBB.com.hk

GMT+8, 2020-8-6 08:46 , Processed in 0.010319 second(s), 12 queries .

Powered by Discuz! X1.5

© 2001-2010 Comsenz Inc.

x