logo
會員電郵 :  密碼 :    會員登記 忘記密碼
主頁  |  每日熱話  |  MB Store  |  家Fun號外  |  專家信箱  |  會員日誌  |  最新活動  |  課程及講座  | 
搜索

精明坐月小貼士!上門煮餐VS外送月子餐?!

已有 65 次閱讀 2020-5-16 19:40 |個人分類:坐月

近幾年香港出現唔少外送月子餐公司,不過質素同安全上有唔少問題。我哋好多客人第一胎試過外送月子餐,而第二第三胎就搵咗我哋幫手,問真啲先知原來外送餐存在唔少問題,以下一一分享比大家睇吓





1. 食材質素成疑

坐月產婦身體份外重要,一來病咗未必餵到人奶,二來連出街睇醫生都未必去到;產婦坐月全靠進食最新鮮食材同合適食療去補充生bb失去的氣血,有啲客人反映問過唔少外送公司都唔願意透露食材儲放咗幾耐,驚唔夠新鮮,所以好多由第一胎都無考慮幫襯外送月子餐。


2. 味道無得調較

外送月子餐多數由中央廚房一次性大量烹調,所以味道都會一次過落,唔少產婦偏好淡味或濃味都未必可獨立調整,唔岩味道其實食落心情都差啲嫁!


3. 改唔到餐單

除咗味道,就連餐單都存在好大問題,唔少產婦擔心食材唔知岩唔岩身體進食,但係除咗加錢之外,臨時臨急又改唔到餐單;另外有啲產婦想靠食療改善身體上不適,好似上奶過多過少、腰痛等問題,但正正因為無得即時調整餐單,所以要等完餐坐月後先能夠改善,大大延長唔舒服的時間


4. 送貨時間唔準

有唔少產婦反映外送月子餐送貨時間同諮詢時有好大出入,產婦試過最遲下午兩三點先收到食物.. 其實產婦身體吸收同一般人唔同,經過懷孕至餵人奶階段,基本上係完全唔餓得,所以我哋好難想像要一個坐月媽咪係肚餓中等待嘢食到來的時刻,作為生過的媽咪都覺得完全不能接受。


5. 衛生問題成疑

唔少產婦都好關心食物同廚房衛生問題,例如有幾多員工負責處理食物,廚房大概係點樣,但基於公司私隱問題,好多間都唔會答,所以都令到產婦卻步!


6. 回答問題無耐性

作為消費者,比完錢後對方公司答覆變得無耐性同唔夠快,其實已經好擔心自己揀錯公司!


因為以上種種原因,好多產婦選擇我哋的現煮月子餐,而唔再考慮外送月子餐,全因以上疑問我哋都一定解答到各位產婦!


簡化食材存放:

我哋既陪月姨姨每朝都會去超市街市現買食材,之後就即時上客人家中現煮,所以唔會存在儲放問題^^!


味道調較話都無咁易:

陪月姨姨同期只會為一位產婦製作食物,所以想要咩調味直接同陪月姨姨講就得嫁啦^^!


調整餐單好簡單:

每位產婦的餐單會獨立依照中醫師同陪月姨姨既專業知識幫你調節最合適食材,所以唔洗擔心會唔岩自己身體。如果身體唔舒服都可以直接同陪月姨姨講,我哋仲有金牌陪月姨姨係背後幫手諗好餐單去適度改變你的身體嫁^^!


食嘢準時唔洗等:

陪月姨姨每朝買完餸就即刻上產婦屋企煮,點會唔準時!除非街市冇開啦....  唔洗午餐變下午茶餐,而且我哋月子餐係有埋早餐嫁^^,朝早唔洗辛苦起身煮嘢食添!


衛生完全不是問題:

我哋既月子餐全程只有陪月姨姨處理你嘅食物,咁各位產婦就唔洗擔心衛生問題啦!


坐月係女人一生中既重要時刻,而我哋承諾客人至上,由煮餐陪月姨姨、煮餐時間至食物新鮮度都有嚴格標準,做到真正安全至上!用餐期間身體上有咩問題都歡迎同我哋溝通,我哋會盡力係食療上幫手,我哋的專人跟進服務必會幫到你,令每位媽咪坐好月就係我哋既目標



**以上坐月營養及進補資訊只供參考,想知更多可自行諮詢醫生或營養師意見**


祖祖媽 - 「祖祖媽月子私房菜」創辦人 

香港首家上門煮餐專家-坐月、小月、孕養、好孕、陪月、催乳

專頁即時查詢:http://m.me/JJMA.COM 

Whatsapp查詢: https://wa.me/85261301277

入圍2019香港最受歡迎品牌名單 l香港註冊中醫藥零售商

我們靠口碑及好評、提供最優質服務及最新鮮食材!




路過

雞蛋

鮮花

握手

雷人

評論 (0 個評論)

facelist

你需要登錄後才可以評論 登錄 | 會員登記

廣告服務|MyBB.com.hk

GMT+8, 2020-10-31 15:18 , Processed in 0.019994 second(s), 12 queries .

Powered by Discuz! X1.5

© 2001-2010 Comsenz Inc.

x