logo
會員電郵 :  密碼 :    會員登記 忘記密碼
主頁  |  每日熱話  |  MB Store  |  家Fun號外  |  專家信箱  |  會員日誌  |  最新活動  |  課程及講座  | 
搜索

【二寶孕記】妊娠糖尿測試之飲糖水 (一)

已有 167 次閱讀 2019-10-29 16:29 |個人分類:懷孕|關鍵詞:陀B日記 準媽媽 妊娠糖尿 孕媽媽 二寶孕記 孕婦

上一胎陀住和牛B嘅時候,我有妊娠糖尿。
所以今胎QE幫我準備咗兩個「飲糖水」嘅期俾我,姑娘話如果我第一次飲完就顯示我有妊娠糖尿,咁第二個期就唔需要返嚟了。

若果,第一次飲完我過到關呢,第二個期就如乖乖出席。

孕期去到第13週嘅時候,我就要返到QE進行妊娠糖尿測試「飲糖水」。
要空腹進行,當日都好早時間係上午9點半。

去到排隊登記,然後就抽一次血,驗空腹嘅血糖含量。

抽完血,就可以拎住姑娘俾嘅紀錄冊去領取「糖水」一支,要喺限時10分鐘之內飲晒。


以我經驗,唔可以好急咁不停飲。因為好容易會嘔,不過今次飲我覺得係甜到有少少醃喉嚨!!

飲完之後,將個樽交還俾姑娘,姑娘就會開始同你計時2小時。

姑娘寫好時間後,姑娘就叫我出去行下,限時之內返返嚟排隊抽血就可以了。

然後,我就離開醫院出去行下街。

返嚟再抽一次血,之後姑娘會派發梳打餅一包同埋一盒奶。
休息一陣,無唔舒服就可以走~~


如果,驗到有妊娠糖尿稍後醫院就會致電聯絡。
不過,我今次好好彩,我等咗3星期都無電話。所以,我25週嘅時候要返去再飲一次糖水啦~


簡易流程-->
空腹抽血
飲糖水
抽血
走得

其實妊娠糖尿又會有咩影響呢?

其實妊娠糖尿對孕婦同埋BB都係有危險,如果血糖控制得唔好。可能會導致胎兒過大,令生產出現困難,甚至難產,或需提早剖腹生產;同時亦會增加畸胎、胎死腹中、羊水過多、早產等風險。

而BB出生時受感染和出現黃疸嘅機會亦都會增加,亦有呼吸窘迫症及「血糖過低」嘅危險,日後長大亦有較高機會患上糖尿病及心血管疾病…


不過,就算唔好彩患上咗妊娠糖尿,都唔需要太擔心。因為一般可以透過飲食嚟控制,少食多餐,少糖鹽、少芡汁、少煎炸為主,又或者依營養師嘅建議分配食物種類及控制分量,適當選用澱粉質、水果及奶類食物,以吸收足夠而均衡的營養。同時配合簡單運動如散步、游泳等來控制病情。

如果嚴重嘅話,醫生或會建議孕婦注射胰島素嚟穩定血糖…

而妊娠糖尿多數都係暫時性嘅,大部分媽媽生完BB之後,血糖水平都會回復正常。不過,曾經患上妊娠糖尿嘅媽媽,日後患上糖尿病嘅機會都會相對較高。


所以,產後都要繼續注意日常嘅飲食習慣及體重控制,同埋每年都要做檢查,check住啲血糖呀!!



--------------------------------------------------
歡迎聯絡我&和牛B: [email protected]
Facebook專頁和牛B嘅成長專頁

Instagramwagyubmami


            
--------------------------------------------------
姊妹合作**Precious M accessories**
利用剩餘、過期的母乳,自己動手做屬於自己的首飾,母乳媽媽給自己的小獎勵,做法簡單自己都做得到。

路過

雞蛋

鮮花

握手

雷人

評論 (0 個評論)

facelist

你需要登錄後才可以評論 登錄 | 會員登記

廣告服務|MyBB.com.hk

GMT+8, 2020-10-31 15:20 , Processed in 0.018448 second(s), 12 queries .

Powered by Discuz! X1.5

© 2001-2010 Comsenz Inc.

x